Betændelse i skulderen – Bursit – impingement

Skuldersmerter, Impingement, slimsækbetændelse og andre skulder problemer - Vi kan hjælpe. Kiropraktorerne Johan&Jørgensen - Din Kiropraktor Østerbro  | København. Mulighed for ultralydsskanning. 
Book idag.

Betændelse i skulderen – slimsækbetændelse – Bursit ?

Begreberne betændelse i skulder, slimsæk irritation (eller betændelse) og bursit dækker ofte over samme tilstand og bliver brugt lidt i flæng. De er udtryk for hævelse eller fortykkelse af den såkaldte bursa Subacromiale som fungere som en stødpude mellem kravenbenet og mukulaturen for rotatorcuffen (især subscapularis, således at denne ikke bliver klemt ved løft af armen (impingement / indeklemning i skulderen).

Når slimsækken bliver bliver irriteret (ofte omtalt som betændt) hæver den således at denne og de underliggende strukturer anatomisk har for lidt plads og derfor komme i klemme (deraf betegnelsen Impingement)

Betændelse i slimsækken i skulderen og dertilhørende impingement (indeklemning) kan være yderst smertefuldt og kommer ofte uden egentlig forudgående.

Tilstanden betegnes også subacromial bursitis på latin – læs mere om tilstanden på sundhed.dk. Den er hyppigst karakteriseret ved såkaldt positiv smertebue – dvs. smerter ved løft af armen imellem 40-120 grader (de fleste evner dog ikke at løfte armen til 120grader pga smerter) samt smerter som trækker ud i armen ved bevægelse

Impingement (indeklemning) i skulderen – årsag

Impingement eller indeklemningssyndrom deles op i en primært og sekundær type.

Den primære impingement (indeklemning) skyldes afklemning af bursa subacromial og underliggende rotatorcuff (supraspinatus) under acromion (kravebenet). Hos enkelte er det direkte anatomiske forhold så som osteofytter (knoglepåbygninger) som begrænser den fysiologiske plads og derved giver øget risiko for betændelse af bursa og smerte

Sekundær impingement skyldes såkaldt skapulotorakal dyskinesi – dvs. ændret bevægelighed af skapula (skulderbladet) ifht brystryggen (thorakal columna) og selve skulderleddet (glenohumeralleddet) medførende indeklemning da det subacromiale rum bliver formindsket og derved giver muligheden for afklemning og smerte.

En 3. type af impingement (indeklemning) om end mindre hyppig skyldes afklemning af den såkaldte labrum (ledlæbe) ved bevægelse og betegnes intern impingement af skulderen og ses især som led instabilitets problematik hos kastesports udøvere og lignende aktivitet.

Andre tilstande som ligner indeklemning og Bursit i skulderen

Andre tilstande såsom tendinopati forandringer i rotatorcuffen (rotatormanchetten på dansk) kan hyppigt give lignende symptomer, og kan klinisk være svært at skelne. Ultralydsskanning kan være et yderst brugbart værktøj til at differentiere imellem de forskellige skulderlidelse og derved også igangsætte den rette behandling og træning / øvelser for dine skuldersmerter.

Impingement (indeklemning) i skulderen – behandling og øvelser

Korrekt diagnose og udredning af indeklemning (Impingement) og Bursit (betændelse i skulderen) er essentielt for vellykket behandlingsforløb, da behandling og øvelser kan rettes direkte mod årsagen og derved afhjælpe. Herunder er det vigtigt at klarlægge den bagvedliggende årsag til problemet således at øvelser og træning for skuldersmerter kan rettes mod årsag og ikke kun symptomet.

Ind imellem er ydereligere udredning med f.eks. MR nødvendigt for at komme årsagen nærmere og tillige i forhold til overvejelse om evt. behov for kirurgisk vurdering.

Kiropraktorerne Johan&Jørgensen – Din Kiropraktor på Østerbro | København er godt klædt på til at hjælpe dig videre i udredning når dette er nødvendigt. Vi kan henvise til MR når dette er indikeret og hjælper gener i dialogen med det øvrige sundhedssystem

Træning og øvelser for impingement og slimsækbetændelse

Øvelser og træning for impingement og slimsækbetændelse (bursit) er meget individuel og hænger meget sammen med den enkelte persons smerter samt fysiske formåen. Kiropraktorerne Johan&Jørgensen – din Kiropraktor på Østerbro | København kan hjælpe og guide dig med korrekt tilgang til træning og øvelser for impingement og slimsækbetændelse