Kiropraktorer og andre sandhedsfaglige har i mange år argumenteret for de positive gevinster ved noget så simpelt som at gå en tur. Og det er ikke kun på livsstilssygdomme så som Diabetes, hjertekar problemer mm, men også på lænderygsmerter
Nu er der kommet evidens bag den påstand. Et større forskningsprojekt fra Australien viser nemlig at regelmæssige gåture kan have en positiv effekt for rygsmerter. Undersøgelsen gør dermed op med myten om at rygtræning skal være hårdt eller advanceret. Gåture er et billig redskab med rygsmerter, der ikke kun gavner den enkelte patient, men også hjælper på folkesundheden og økonomien i samfundet.
WalkBack, en nyligt publiceret randomiseret kontrolleret undersøgelse fra Australien viser, at en kombination af patientuddannelse og jævnlige gåture på ca. 30 minutter kan forebygge lænderygsmerter.
Undersøgelsen omfattede 701 voksne (18 år eller ældre), der havde været ude for et tilfælde af uspecifikke lænderygsmerter indenfor de seneste seks måneder. Deltagerne i undersøgelsen blev tilfældigt opdelt i to grupper, en deltagergruppe og en kontrolgruppe.
Den enkelte deltager i deltagergruppen sammensatte sammen med en fysioterapeut et skræddersyet progressivt program for hvor meget og hvor ofte, deltageren skulle gå. Målet med programmet var, at deltageren i løbet af undersøgelsens seks måneders løbetid skulle gå 30 minutter om dagen i fem dage. Desuden modtog deltagerne i deltagergruppen uddannelse, der skulle give deltageren en grundlæggende forståelse af deres viden om smerte og fjerne frygten for smerte. Kontrolgruppen fik ingen behandling eller uddannelse.
Ydermere blev begge grupper fulgt i op til tre år for at indsamle information om eventuelle nye episoder af lænderygsmerter, og eventuelle smerterelaterede udgifter i form af sygemelding og brug af sundhedsvæsenet.
Blandt de deltagere, der var i behandlingsgruppen, blev risikoen for tilbagevendende lændesmerter der begrænsede daglig aktivitet reduceret med 28%, mens tilbagevendende lændesmerter, der førte til at deltagerne søgte hjælp fra en sundhedsprofessionel, blev reduceret med 43%. Deltagerne i behandlingsgruppen havde en længere gennemsnitlig periode, før de oplevede tilbagefald, med en median på 208 dage uden smerter sammenlignet med 112 dage i kontrolgruppen.
En faktor, der gør en gåtur særlig interessant er, at den er en billig behandling i forhold til andre behandlingsformer og derfor tilgængelig for alle uanset størrelsen af ens pengepung eller adgang til sundhedsvæsenet. Desuden bidrager gang til et generelt bedre helbred og velbefindende i form af f.eks. bedre humør og søvnkvalitet og en reduceret risiko for en række kroniske sygdomme.
“Akut opstået smerter? Tøv ikke med at ringe eller booke online – vi prioritere altid at kunne finde tid samme dag ved akut smerter til ryg eller nakke”
Din kiropraktor på Østerbro
Kilde
Natasha C Pocovi, Chung-Wei Christine Lin, Simon D French, Petra L Graham, Johanna M van Dongen, Jane Latimer, Dafna Merom, Anne Tiedemann, Christopher G Maher, Ornella Clavisi, Shuk Yin Kate Tong, Mark J Hancock. Effectiveness and cost-effectiveness of an individualised, progressive walking and education intervention for the prevention of low back pain recurrence in Australia (WalkBack): a randomised controlled trial. The Lancet, June 2024.