Hold i nakken hos kiropraktor

Hvad er Hold i nakken?

Hold i nakken er et beskrivende udtryk for den blokeringsfornemmelsen af nakken med samtidig smerter ved forsøg på bevægelse af nakken.

Ved hold i nakken er ofte især en retning involveret og hyppigt ses afværge tendens hvor hovedet ses tvunget mod en retning.

Betegnelsen Torticollis bruges ofte i fagsprog om den tvangsrotation som oftest ses i forbindelse med hold i nakken

Symptomer på Hold i nakken?

Nakkeholdet er som oftest meget smertefuld men heldigvis ofte mindre alvorlig.

Ved nakkehold ses nakken ofte fikseret i en fastlåst position

Mange oplever desuden at deres hold i nakken erstattes af spændingshovedpine og mere lokale nakkesmerter når selve holdet i nakken er i bedring.

Det er derfor en god ide at få tjekket og udlukket evt. anden årsag til smerterne, ligesom at få gjort noget ved smerterne fra selve nakkeholdet.

Kiropraktorer er den faggruppe med størst viden og erfaring inden for undersøgelse og behandling af hold i nakken samt lignende tilstande.

Behandling af hold i nakken ?

Ledfrigørende behandling vil oftest også være en stor del af behandling ved hold i nakken.

Behandling er oftest rettet mod at dæmme op for den voldsomme reaktion som ligger til grund for smerterne i forbindelse med dit hold i nakken.

Til dette bruger vi typisk en kombination af bløddelsbehandling herunder til tider akupunktur og ledfrigørende behandling

Ved hold i nakken eller hold i ryggen vil det oftest være muligt at lindre den værste smerte allerede efter første besøg. Der er dog ikke to patienter som reagere ens, ligesom den bagvedliggende årsag kan være meget forskellig også selvom symptomerne umiddelbart ligner klassisk nakkehold

Din Kiropraktor er uddannet til at undersøge, vejlede og behandle dig når du har smerter i nakke og ryg

hold i nakken og nakkesmerter - kiropraktorerne København | Østerbro kan hjælpe
Problemer med hold i nakken og nakkesmerter – kiropraktorerne København | Østerbro kan hjælpe

Hvad kan jeg selv gøre ved nakkehold ?

Ved hold i nakken er det vigtigt ikke at gå helt i stå. Begrebet aktiv hvile er godt dækkende for den adfærd som er hensigtsmæssig når du har problemer med nakkesmerter, herunder hovedpine og hold i nakken.

Selv smerter synes intens er det ikke et udtryk for at den er farlig. Bevægelse i den lettere ende ifht hvad nakken tillader ifht smerte er gavnligt for at komme hurtigere af med smerterne i nakken

Symptomlindrende øvelser med fokus på mobilitet og bevægelse er ofte gode i den akutte fase, ligesom lette øvelser med elastik kan være med til at lindre nogle af de sekundære gener til dit hold i nakken

Is eller varme ved hold i nakken ?

Der er ikke noget rigtigt eller forkert ved brug af is eller varme ved smerter f.eks. i nakken og brugen af is og varme har hver sine fordele og ulemper.

I sidste ende er det nok mere op til hvad den enkelte synes er mest gavnligt for deres smerter i nakken – og de fleste bruger tit en kombination af både is og varme.

Is og varme behandling ved hold i nakken eller andre symptomer så som hovedpine, migræne, nakkesmerter mm er dog et af de klassiske spørgsmål.

I den akutte fase, foretrækker mange at bruge is da de pga nedkølingen virker smertestillende i sig selv. Is kan dog have den ulempe af musklerne omkring synes at stivne mere til, hvorfor mange især ved mere subakutte eller længerevarende problemer oftere bruger varme da det synes at løsne op for de muskulære spændinger. Af samme årsag bruger mange varme bade når de har problemer med smerte i nakken.

Smertestillende ved hold i nakken ?

Mange benytter smertestillende (håndkøbsdosis) ved hold i nakken og andre smerte og gener til nakken.

Smertestillende har tit den effekt at du formår at bevæge dig mere (aktiv hvile) pga bedring i smerterne og på den måde hjælper smerterne ved hold i nakken eller hovedpine hurtigere på vej.

Smertestillende ud over almindelig håndkøbsdosis eller ved eventuel samtidig sygdom bør ske efter samråd med egen læge. Din kiropraktor kan derfor ikke udskrive recept på smertestillende ligesom vi ikke må råde og vejlede dig ifht evt interaktioner med anden medicin.

Er det alvorligt

Selvom hold i nakken undertiden kan føles ret intens og alvorligt er det heldigvis sjældent udtryk for noget mere alvorligt. Og stivheden i nakken som opleves ved hold i nakken må ikke forveksles med nakkestivhed som bruges i medicinsk forstand ifht visse sygdomme.

Kiropraktorerne laver altid en grundig undersøgelse samt udspørgen for at sikre sig der ikke mod forventning skulle være tegn til anden og mere alvorlig end klassisk hold i nakken.

I tvivlstilfælde rådføres altid tværfagligt med for eksempel egen læge.

Hvis det er nødvendigt har en kiropraktor mulighed for at henvise til MR/CT såfremt dette skulle være relevant

Din Kiropraktor på Østerbro | København er uddannet på Syddansk Universitet i Odense og er uddannet sideløbende med de danske læger som læser der. Vi er derfor godt klædt på til at udrede dig og dine problemer og fange evt mistanke om andre mere alvorlige problemer samt sørge for at du kommer videre i den rigtige udredning skulle der være en mistanke om anden bagvedliggende årsag til dit problem.