HVAD ER DEN KLINISKE RELEVANS AF MR-SKANNING AF LÆNDEN?

I en artikel i Ugeskrift for Læger gennemgår en gruppe forskere brug af MR-skanning i forbindelse med lænderygsmerter. Gennemgangen giver et overblik over den kliniske relevans af degenerative MR-fund i lænderygsøjlen.

I forbindelse med udredning af lændesmerter er MR-skanning den mest anvendte billeddiagnostiske modalitet, da den bedre visualiserer relevante anatomiske detaljer som diskus og nerver end f.eks. røntgenundersøgelse og CT-skanning. 

De fleste patienter, der får problemer med nyopståede lændesmerter, oplever bedring efter kort tid. På trods af at der i kliniske guidelines frarådes rutinemæssig brug af MR-skanning i diagnosticeringen af lændesmerter, har brugen af MR-skanning været støt stigende i det seneste årti, og i 2021 blev der foretaget ca. 85.000 MR-skanninger af lænden, hvilket er en stigning på over 20% siden 2013. 

Der er ikke evidens for, at diagnostisk brug af MR-skanning har positiv indflydelse på patientrapporterede effektmål såsom smerte eller funktion, og en MR-skanning vil derfor som regel ikke ændre hverken behandling eller prognose.

Sammenhængen mellem degenerative MR-fund og lænderygsmerter er relativt konsistent på befolkningsniveau, men der findes meget lidt forskning i den prognostiske værdi af MR-fund og baseret på den nuværende evidens kan MR ikke bruges til at vejlede behandling. 

MR-skanning af lænderygsøjlen anbefales kun til patienter med progredierende neurologiske udfald, mistanke om specifik patologi eller ved manglende bedring efter et konservativt behandlingsforløb.

Læs mere på nedenstående link
https://ugeskriftet.dk/videnskab/den-kliniske-relevans-af-mr-skanning-af-laenden

Læs mere om hvordan vi kan hjælpe dig med dine rygsmerter eller få et overblik over årsager til dine smerter i bevægeapparatet


Kiropraktor København Østerbro. Specialist i rygsmerter, nakkesmerter, hovedpine, migræne, hold i ryggen, hekseskud, nerve i klemme. Mange års erfaring inden for sportsskader og idrætsskader. Ultralydsscanning uden henvisning - Ingen ventetid. Tid samme dag
Johan&Jørgensen – din Kiropraktor København | Østerbro

Rygsmerter – kontakter din Kiropraktor København for hjælp idag.”

Din kiropraktor på Østerbro