Spinalstenose hos Kiropraktor

Få hjælp til Stenose / spinalstenose - kiropraktor Østerbro | København

Hvad er spinalstenose

Rygmarven ligger normalt godt beskyttet i en kanal bag ryghvirvlerne – Spinalkanalen.

Spinalkanalen strækker sig fra kraniet til korsbenet – selve rygmarven (bundt af nerver fra hjernen) strækker sig ned til mellem 1. og 2. ryghvirvel. Omkring rygmarven ligger en mængde væske samt fedtvæv som fungere som en beskyttelse af rygmarven.

Spinalstenose er et udtryk for når denne plads af anatomiske årsager bliver forsnævret på enkelte eller flere niveauer.

Hyppigt ledder denne forsnævring ikke til symptomer, da pladsen mange steder er rigelig. Men bliver pladsen for trang kan der opstå tryk på nervebundet (rygmarven) eller de enkelte nerverødder.

Nedsat plads er en normal aldersbetinget proces som ses i større eller mindre grad i takt med alderen. Langt fra alle har symptomer på spinalstenose også selvom pladsen synes meget trang.

Hvad skyldes spinalstenose

Hyppigst ses spinalstenose på baggrund af såkaldte degenerative (“slid”) forandringer i ryggen og tiltager med alder, hvor man man i varierende grad hos nogle ser knogle påbygninger som udtryk for en degenerativ proces. Disse kan hos nogle sidde således at den fysiologiske plads mindskes. Øvrige faktorer som f.eks. afsmalning og udbuling bruskskiven kan ydereligere forstærker denne forsnævring lokalt i et område af spinalkanalen.

Hvad er symptomerne på Spinalstenose

Symptomer på spinal stenose er typisk lettere føleforstyrrelse, muskelsvaghed i benen. I begyndenelse af disse ofte forbigående i perioder men efterhånden som tilstanden udvikles mere permente. I svære tilfælde kan opleves vandladnings og/eller afførringsproblemer.

Mange oplever nedsat gangdistance som største udfordring med behov for at stoppe op og sætte sig i hug eller på en bænk.

Symptomerne kan minde lidt om vindueskigger syndrom, hvor gangdistance påvirkes af iltforsyningen til benene, hvorfor patienterne har tendens til at stoppe og holde pause og “kigge på vinduer”. Læs mere om vindueskigger syndrom på hjerteforeningens hjemmeside

Behandling af spinal stenose

Spinalstenose kan mange gange bedres og selv i svære tilfælde kan bedring i gangdistance ses. I mildere tilfælde kan de begyndende symptomer på spinal stenose bedres således at fravær i længere perioder kan opnås.

Træning i tillæg til manuel behandling er ofte en god ide. Din kiropraktor er uddannet til at råde og vejlede dig i øvelser og træning også ifht spinal stenose problematik.

Kiropraktor København Østerbro. Spinalstenose forløbsprogram for dig med mistanke om spinalstenose. Betydeligt tilskud til behandling ved mistanke om spinal stenose med behov for kiropraktor behandling

Forløbsprogram for Spinal Stenose

Hos Kiropraktorerne Johan&Jørgensen følger vi det særlige forløbsprogram for stenose patienter som er aftalt i samarbejde med Regionerne.

Opfylder man som patient kravene for forløbprogrammet gives der øget tilskud til behandlingen (se mere under menupunktet priser) og vi holder samtidig egen læge orienteret om forløbet.

Forløbsprogrammet for stenose patienter er rettet mod dig med tegn på spinalstenose, f.eks. nedsat gangdistance, hvor vi vurdere at den bagvedliggende årsag helt/delvist skyldes spinalstenose, og hvor vi vurdere at manuel behandling kan have en lindrende/gavnlig effekt i kombination med øvelser / træning når dette er indikeret.

Kiropraktor København Østerbro. Spinalstenose forløbsprogram for dig med mistanke om spinalstenose. Betydeligt tilskud til behandling ved mistanke om spinal stenose med behov for kiropraktor behandling

Forløbet strækker sig over 3 måneder med løbende kontrol tid ved 4. uge og 3. måned, hvor vi gør status og revurderer / undersøger.

Ind imellem vil hyppigt tilbydes behandling i forhold til hvad som er indikeret og efter de 3. mdr vil nogle fortsætte i såkaldt vedligeholdende behandling – dette alt sammen selvfølgelig i forhold til hvad som findes nødvendigt og gavnligt hos den enkelte.


Kiropraktor København Østerbro. Specialist i rygsmerter, nakkesmerter, hovedpine, migræne, hold i ryggen, hekseskud, nerve i klemme. Mange års erfaring inden for sportsskader og idrætsskader. Ultralydsscanning uden henvisning - Ingen ventetid. Tid samme dag
Johan&Jørgensen – din Kiropraktor København | Østerbro

Din kiropraktor Johan&Jørgensen kan hjælpe med undersøgelse, behandling og træning ved tegn på spinalstenose ”

Din kiropraktor på Østerbro | København