Instabilitet i skulder – Behandling hos Kiropraktor

Smerter i skulderen - instabilitet? Kiropraktor København | Østerbro kan hjælpe med dine skuldersmerter.

Instabilitet i skulderen

instabilitet i skulderleddet (glenohumeral leddet) er en tilstand hvor der ses øget bevægelighed i leddet og manglende evne til at kontrollere dette.

Nogle mennesker er født såkaldt hypermobile, dvs. et eller flere led af natur har større bevægelighed end gennemsnittet. Denne tilstand er dog ikke nødvendigvis forbundet med øget risiko for problemer sekundært til instabilitet, men afhænger af flere forhold.

Spørg din Kiropraktor hvis du er i tvivl

Skulderen af led

Betegnes også luksation af skulderleddet (glenohumeralleddet)

Tilstand hvor skulder hovedet (caput) glider ud af ledskålen (cavitas glenoidale) og derved ud over sin normal fysiologiske grænse.

Denne tilstand ses hos mange at spontan remisere (gå i sig selv) da skulderen “hopper tilbage på plads” af sig selv kort efter. Det er dog ofte forbundet med større smerter efter pga selve luksationen (“gå af led”).

Når dette ikke er tilfælde er behandling på skadestuen eller lign. ofte nødvendigt da den kraftige muskel opspænding omkring leddet som følger med ofte nødvendiggør kraftig smertestillende for at kunne reponere (sætter på plads) skulderen.

Selv om skulderen føles af led, er det dog ofte ikke tilfældet. Mange gange bevæger leddet sig bla. på muskeltræk forkert hvorved det føles som noget er i klemme eller sidder forkert.

Din kiropraktor er uddannet til at undersøge og behandle disse tiltande og henviser dig selvfølgelig videre når dette er påkrævet.

Instabilitet i skulder årsag

Problemer med smerter og gener sekundært til instabilitet i skulderen er ofte traume betinget hvor skulderen efter traume udviser øget mobilitet / bevægelighed samtidig med dårlig muskulær kontrol af leddet, hvorved selve ledhovedet (caput) har svært ved at forblive centralt i ledskålen (cavitas). Dette resultere ofte i fornemmelse manglende kontrol og/eller jagende smerter som om når kommer i klemme inde i leddet.

Instabilitet i skulder – behandling

Behandling for instabilitet i skulderen er oftest adækvat tilgang til øvelser og træning mhp genoprette den muskulære stabilitet omkring det “løse ” led. Behandlingen af instabilitet i skulderen er således oftest rettet mod at genoprette balancen og funktionen af den såkaldte rotator cuff (stabiliserende muskulatur omkring skulderen)

Din kiropraktor kan guide dig til korrekt tilgang til fysisk belastning og træning / øvelser for instabilitet i skulderen.

Skulder af led årsag

Årsagen til at skulderen går af led er ofte forbundet med forudgående traume. Nogle har tidligere traume som gør af instabilitet i skulderen er så udtalt at den nærmest spontant kan gå af led ved visse bevægelser.

Skulder af led behandling

Under tiden er det nødvendigt at operere en skulder som har tilbøjelighed til at gå af led (luksere), for derved at hindre ydereligere skade på leddet. Dette gøres oftest ved at opstramme selve ledkapslen samt øvrige strukturer omkring

Ofte kan adækvat træning dog stabilisere skulderen så meget at skulderen undgår at gå af led og operation derved kan undgås.

Snak med din kiropraktor omkring træning for skulderen

Intern impingement i skulderen

En specifik underudgive af problemer relateret til instabilitet i skulderen.

Intern impingement i skulderen skyldes netop denne instabilitet i skulderen hvorved labrum (ledlæben) afklemmes pga forkert bevægelse i glenohumeral leddet (skulderleddet) medførende smerte af ofte kraftigt jagende karakter.