Korsbåndsskade og smerter fra korsbånd og ligamenter i knæ

Knæsmerter - Korsbånd og ligamentskade I knæet. DIn kiropraktor København kan hjælpe. Stor erfaring inden for sportsskader og genoptræning

Smerter i knæet – korsbånd

Korsbåndene og ligamenter på yder- og indersiden knæet har til funktion at skabe stabilitet i knæet uafhængig af hvilken stilling leddet (knæet) befinder sig i.

Kiropraktor København Østerbro. Specialist i rygsmerter, nakkesmerter, hovedpine, migræne, hold i ryggen, hekseskud, nerve i klemme. Mange års erfaring inden for sportsskader og idrætsskader. Ultralydsscanning uden henvisning - Ingen ventetid. Tid samme dag
Læs mere om lidelser i knæ

Knæsmerter:

Tilbage til oversigt oversigten – Hvor har du ondt?

Korsbåndsskade – Årsag

Skader på forreste korsbåndsskade (ACL-ruptur / anterior cruciate ligament ruptur )

Hyppigste skadede korsbånd af forreste og bagerste. Sker ofte som følge af rotation/vrid i knæet mens underben og fod er fikseret i underlagt – hyppigt forekommende under kontaktsport pga. ydre kraftpåvirkning fra f.eks. modstander mens ben er fikseret i underlaget hvorved overkroppen ændre bevægelsesretning mens underben forbliver i sin stilling hvilket resulterer i vrid i knæet.

Typisk opleves skarp smerte og svigt af knæet under den uheldige person – de har ofte en fornemmelse af løshed i knæet og fornemmer ofte at knæet er lige ved at svigte under dem.

Skader på bagerste korsbåndsskade (PCL-ruptur / posterior cruciate ligament ruptur)

Skade på bagerste korsbånd ses ofte i kombination med skade på forreste korsbånd ved vridtraumer.

Isolerede skader af bagerste korsbånd ses ofte som følge af direkte traume hvor underbenet (skinnebenet) trykkes bagud ifht knæ (f.eks. traffikuheld) eller ved overstræk ved sport.

Giver smerter og knæsvigt og ligner generelt meget symptombillede for skade til forreste korsbånd – behandling af skader til bagerste korsbånd er derfor også meget lig behandlingen for forreste korsbåndsskade.

Skader på indre og ydre ledbånd i knæet (kollateral ligament skade)

Skader på de ydre og indre ledbånd i knæet (kollaterale ligamenter) er hyppige og ses i forskellige sværhedsgrader lige fra let forstrækning til egentlig ruptur af de kollaterale ligamenter

Skader på de ydre og indre ledbånd omkring knæet ses ofte som følge af kombineret vrid og fleksion/ekstension (stræk / bøj af knæet) ved sport – direkte traume til indersiden eller ydersiden af knæet hvorved dette vrides direkte (valgus eller varus traume) kan tillige giver problemer med de kollaterale ligamenter.

Skader på de kollaterale ledbånd ses ofte i kombination med menisk og korsbånds skader og det er derfor vigtigt at knæet bliver undersøgt grundigt ved eventuel traume.

De kollaterale ledbånd sidder meget overfladisk og kan derfor nemt vurderes ved ultralydsscanning af knæet

Ofte ses smerte og hævelse på ydersiden eller indersiden af knæet og der kan opleves vrikkeløshed i knæet og fornemmelse af usikkerhed i knæet ved belastning og fysisk aktivitet

Akut og markant hævelse af knæet bør undersøges af relevant fagperson så som din kiropraktor, da det kan give mistanke om større strukturel skade inde i knæet

Kiropraktorerne Johan&Jørgensen er specialister i undersøgelse af knæ og øvrige led – Vi har desuden mulighed for at ultralydsskanning i huset samt henvisning videre til MR af knæet når dette er indikeret.

Behandling af korsbåndsskade og ligamentskade

Korsbåndsskade og ligamentsskade kan ofte genoptrænes og operation kan derved undgås.

Selv ved komplet ruptur af korsbånd kan mange opnå en stabilitet og sikkerhed i knæet således at de kan undvære en operation med potentiel risiko.

Ved overvejelse om operation er det desuden gavnligt forud samt efter operation at udføre relevant genoptræning da outcome efter operation klart bedres herved. Din kiropraktor kan hjælpe dig både med øvelser men også i sparring omkring overvejelse om eventuel operation. Vi har desuden mulighed for at sende dig til MR skanning ved indikation herfor ifht overvejelse om eventuel operation. MR skanning kan medvirke til afklare omfanget af skade på korsbånd ifht overvejelse om eventuel operation.

Det er vigtigt at huske på at eventuel operation for korsbånd eller anden knæ problematik ikke nødvendigvis er garanti for et velfungerende knæ fremadrettet – relevant og adækvat knætræning er for mange desuden essentielt for at opnå bedst mulig funktion i dagligdagen af deres knæ – med eller uden operation

Behandling af skade på de kollaterale ligamenter (ydre og indre ledbånd i knæet)

Skader på de kollaterale ligementer kan ofte behandles med aflastning for en periode med efterfølgende genoptræning. Skader på de kollaterale ligementer isoleret er sjælden operationskrævende. Ultralydsscanning kan være med til at afklare omfanget af skade på de ydre og indre ledbånd og derved medvirke til at lægge en korrekt behandlingsplan for tilbagevendelse til fysisk aktivitet og dagligdag.

Det er dog vigtigt at undersøge om skade på de ydre og indre ledbånd er forbundet med større skade til menisk og/eller korsbånd da dette kan ændre på behandlingsplanen – din Kiropraktor kan hjælpe dig med at afklare eventuel samtidig skade i knæet og derved hjælpe dig godt tilbage til normal dagligdag igen hurtigst muligt.


Kiropraktor København Østerbro. Specialist i rygsmerter, nakkesmerter, hovedpine, migræne, hold i ryggen, hekseskud, nerve i klemme. Mange års erfaring inden for sportsskader og idrætsskader. Ultralydsscanning uden henvisning - Ingen ventetid. Tid samme dag
Johan&Jørgensen – din Kiropraktor København | Østerbro

Johan&Jørgensen – Din Kiropraktor København. Speciale i knæsmerter og sportskader”

Din kiropraktor på Østerbro