
Bløddelsskader kræver en effektiv og helhedsorienteret tilgang til behandling. Traditionelle metoder som RICE og POLICE fokuserer primært på den akutte fase, men nyere forskning fremhæver vigtigheden af en længerevarende rehabiliteringsproces. PEACE & LOVE-modellen introducerer en mere omfattende tilgang, der kombinerer beskyttelse, bevægelse og mental velvære for at optimere helingen. Denne artikel beskriver, hvordan patienter bedst understøtter deres restitution ved at undgå skadelige antiinflammation, fremme blodcirkulationen og prioritere en aktiv tilgang til genoptræning.
Bløddelsskader har brug for PEACE og LOVE
Rehabilitering af bløddelsskader kan være kompleks. Gennem årene har akronymer til behandling udviklet sig fra ICE til RICE, videre til PRICE og POLICE. Selvom disse er velkendte, fokuserer de primært på den akutte fase og overser de subakutte og kroniske stadier af helingsprocessen. Den moderne tilgang, PEACE & LOVE, omfatter hele rehabiliteringsforløbet og understreger vigtigheden af patientuddannelse og psykosociale faktorer for en optimal restitution.
PEACE – Akutte behandling
P for Protect (Beskyt)
Reducer belastningen og begræns bevægelse i 1-3 dage for at minimere blødning, undgå overstrækning af skadede fibre og forhindre forværring. Overdreven hvile kan dog svække vævet.
E for Elevate (Hæv)
Hæv det skadede område over hjerteniveau for at fremme væskedrænning. Selvom evidensen er svag, er der lav risiko ved denne metode.
A for Avoid anti-inflammatory modalities (Undgå antiinflammatoriske behandlinger)
Betændelsesprocessen er afgørende for vævsheling, og brug af antiinflammatoriske lægemidler kan have negative langtidsvirkninger. Også isbehandling (cryoterapi) kan forstyrre inflammationsprocessen og forsinke heling.
C for Compress (Kompression)
Ekstern mekanisk tryk via bandager eller tape kan reducere hævelse og blødning. Studier om effektiviteten er modstridende, men kompression synes at have en positiv effekt ved ankelskader.
E for Educate (Uddan)
Patientuddannelse er essentiel. Passive behandlinger som elektroterapi og akupunktur har minimal effekt, mens en aktiv tilgang giver bedre resultater. Forventningsafstemning med patienten er vigtig for at undgå unødvendige behandlinger og operationer.
LOVE – Videre behandling efter de første dage
L for Load (Belastning)
Tidlig bevægelse og gradvis belastning fremmer vævsheling og styrker muskler, sener og ledbånd. Aktivitet bør dog ikke fremprovokere smerte.
O for Optimism (Optimisme)
Positive forventninger og mental tilstand påvirker restitutionen. Katastrofetanker, depression og frygt kan være barrierer for heling.
V for Vascularisation (Kredsløbstræning)
Aerob træning øger blodtilførsel og understøtter heling. Smertefri konditionstræning bør indføres få dage efter skaden.
E for Exercise (Træning)
Specifikke øvelser tilpasset skaden forbedrer mobilitet, styrke og proprioception. Tidlig og progressiv træning reducerer risikoen for tilbagefald.
At behandle bløddelsskader handler således ikke kun om kortvarig skadeskontrol, men også om at sikre langvarige positive resultater.
Behandling af akutte skader ?
Behandlingen af akutte skader varierer efter typen af akut skade samt dennes omfang. Vi har forskellige behandlingsmuligheder afhængig behovet, herunder.
- Akut ledbehandling om mobilisering af det skade led når dette er indikeret
- muskelbehandling, herunder akupunktur
- ultralydsskanning for at vurdere omfanget af skade samt evt. indikation på kirurgisk behov
- tapening af aflastning af det skadede område
- råd og vejledning i korrekt og fornuftig adfærd, herunder ifht evt sport, deltagelse i kamp mm
- hjælp til genoptræning samt skadeforbyggende træning for at undgå fremtidig skader
- Råd og vejledling samt hjælp videre i systemet når dette er påkrævet, f.eks. ved behov for Kirurgisk vurdering
- Henvisning til MR når dette er indikeret
- Kontakt til egen læge med opdatering om diagnose, behandlingsforløb samt evt behov for ydereligere tiltage (sygemelding mm)
Sportsskader eller ej ?
Alle akutte skader er selvfølgelig ikke betinget af sport, men selv moderat fysisk aktivitet kan give skader sammenlignelig med dem som ses ved sport. Ankel forvridning, knæsmerter pga vrid i knæet ved fald eller andre lignede uheld kan resultere i akutte skader som på mange måder ligner de skader som opstår ved idræt. Behandlingen, især i den akutte fase er derfor meget sammenlingelig.
Der hvor forskellen dog oftest er størst er efter den akutte fase er overstået og motivationen, den fysiske formåen mm for at vende tilbage til normal fysisk aktivitet. Det er oplagt der er forskel på niveauet og behovet for genoptræning og øvelser for elite motionisten og den ældre.
Sikkert er det dog at vi tager alle skader og smerter lige alvorlig og vi vil gøre vores bedste for at hjælpe tilbage til normal funktion i dagligdagen – om det er tilbage til banen eller evnen til at gå ned og handle uden gener.

“Akut skader og smerter – vi hjælper dig tilbage til hverdagen”
Din kiropraktor på Østerbro