Piskesmæld – Hvad er det, og kan kiropraktor hjælpe

hovedpine, svimmelhed, migræne, hukommelsesbesvær. Eftervirkning efter cykelstyrt, piskesmæld, hjernerystelse. Kiropraktor København kan hjælpe.

Vi kender alle begrebet piskesmæld, men som mange andre diagnoser er der mange forklaringer og antagelser som ikke nødvendigvis holder vand.

Bliv klogere på begrebet piskesmæld og piskesmældslignende traumer

Piskesmæld – hvad sker der?

Piskesmæld eller på engelsk Whiplash opstår som følge af hurtig og ukontrolleret bevægelse af nakken, f.eks. i forbindelse med biluheld, hvorved nakken svinges kraftigt frem og tilbage (eller fra side til side). Bevægelsen minder meget om “svirpet” ved et piskeslag og heraf navnet.

Typisk kategoriseres lignende traume som f.eks. slag til hovedet ved fald, cykelstyrt eller lignende også som piskesmæld, eller mere korrekt som piskesmældslignende traumer.

Piskesmæld – hvor hyppigt er det

Ifølge sundhed.dk er det mindre en 5% som er udsat for piskesmældstraumer som oplever egentlig symptomer fra det. Og langt størstedelen af dem (ca. 9 ud 10) vil opleve at være helt symptomfrie efter 6 måneder. Det estimeres at ca 16.000 årlig udsættes for piskesmæld og piskesmældslignende traumer i forskellig omfang

Der ligger dog formodentlig et skyggetal i opgørelsen af både hyppighed og sværhedsgraden af piskesmæld, da generelt mangler konsensus og diagnosen whiplash – både intern i Danmark men også landende imellem.

Symptomer på piskesmæld

Ved piskesmældsskade og/eller piskesmælds lignende traumer oplever mange smerter og gener i nakken, bla. i form af stivhed, hovedpine og koncentrationsbesvær – disse symptomer kan dog variere meget for den enkelte og hos nogle være dybt invaliderende ifht især deres arbejdsevne.

Afhængig af påvirkning ved traumet kan nogle opleve udstråling i arm, svimmelhed, træthed foruden genereliseret muskel og ledsmerter.

De fleste bedres heldigvis hurtigt uden behov for hjælp fra kiropraktor eller anden faggruppe.

Behandling

Din kiropraktor har med deres lange uddannelse inden for muskel og led apparatet sideløbende med lægerne i Odense særlig erfaring og forudsætning for at kunne undersøge, diagnosticere og behandle piskesmæld og andre skader.

Selve diagnosticeringen af skaderne og derved tilgangen til behandlingen er netop kiropraktorernes force, ligesom vi har de nødvendige kompentencer til at sende dig videre til anden nødvendig udredning skulle der være indikation herpå.

Behandling af piskesmæld og piskesmældslignende traumer afhænger meget af symptomer, sværhedsgraden samt tidsfaktoren for selve udløsende for skaden

Behandling hos kiropraktor er ofte en blanding af manipulationsbehandling, mobilisering, bløddelsbehandling, træningsvejledning og rådgivning om fysisk aktivitet og belastning.

Vil du vide mere om piskesmæld ?