Diskusprolaps hos Kiropraktor

Rygsmerter -diskusprolaps eller diskusprotrusion? Kiropraktorerne Johan&jørgensen Østerbro København kan hjælpe

Diskusprolaps – Hvad er det?

Diskusprolaps er et udtryk af for at den bløde kerne som findes centralt i diskus bliver presset igennem de ydre lag af bruskskiven som ellers normalt holder denne på plads.

Diskus prolaps kommer som en naturlig aldersbetinget degenerativ (slidforandringer) konsekvens hos en større andel af befolkning. De forekommer hos ca 25% af de 40 årige danskere og ses omtrent lige så hyppigt hos personer uden rygsmerter som det man kalder et naturlig aldersbetinget bifund ved en eventuel MR skanning.

En diskusprolaps behøver derfor slet ikke være et udtryk for rygproblemer eller rygsmerter.

Diskusprotrusion / udposning af bruskskiven – Hvad er det?

En diskusprotrusion er modsat en diskusprolaps mere en svaghed af selve væggen i brusskiven hvorved denne buler ud i større eller mindre omfang lokalt – bliver også tit betegnet som en udposning på bruskskiven.

På engelsk betegnes Diskusprotrusioner for disc bulging mens prolapsen betegnes for en discus herniation

Protrusioner kan give symptomer som minder meget om dem som ses ved prolaps og kan ligesom denne give en direkte påvirkning af nerven – såkaldt rodtryk.

Selve behandlingen samt forløbet minder ofte meget om det som ses ved diskusprolaps og oftest bruges udtrykkene lidt i flæng i daglig tale

Diskuprolaps / Diskusprotrusion – hvorfor kommer det ?

Alle kan i princippet få en diskus prolaps / protrusion men flere faktorer øger sandsynligheden herfor – blandt disse er generne (arveligt betinget), rygning og overvægt.

I de fleste tilfælde er der ikke en egentlig udløsende årsag til diskusprolapsen / protrusionen, men hos nogle opstår den ifb med en konkret episode så som f.eks. et løft.

Diskusprolaps / Diskusprotrusion kan være særligt smertefulde i nakke og lænd, hvor der er risiko for at afklemme nervene til arme og ben, med udstråling til arme og ben tilfølge. Som oftest har smertestillende kun ringe effekt, og forløbet er noget længere end andre og mere godartede tilstande i lænd og nakke.

Har du en diskusprolaps / diskus protrusion eller er du i tvivl om hvorvidt du har? Din Kiropraktor kan hjælpe

Hos Johan&Jørgensen kan vi undersøge og behandler din tilstand. Vi følger det særlige forløbsprogram, som er tilrettelagt for prolapspatienter i et samarbejde mellem Dansk Kiropraktorforening og Danske Regioner.

Forløbsprogrammerne er for patienter, hvor vi mistænker at nerven er afklemt

I forløbsprogrammet indgår fastlagte kontroller af nervernes funktion og korrespondance med egen læge. Hvis der indikation for en skanning, vil vi henvise til MR skanning. Hvis der er behov for tværfaglig- eller for akut vurdering på et hospital, sørger vi også for at sende videre.

Diskusprolaps / Diskusprotrusion – Skal jeg opereres?

Langt de fleste diskusprolapser / diskusprotrusioner skal ikke opereres men kan varetages med manuel behandling samt øvelser/træning sideløbende.

Symptomerne på diskusprolaps kan variere meget i det enkelte forløb, ligesom varigheden af det enkelte forløb. Ikke to forløb er ens

90% vil dog typisk opleve markant bedring inden for de første 8 uger – De værste smerter som ses tidligt i forløbet bliver ofte bedre inden for få uger.

En gruppe af patienter vil vedvarende opleve en mindre restgene fra deres symptomer som kan være der konstant eller i perioder hvor ryggen/kroppen presses – dette er ikke en grund til bekymring og oftest symptomer som de fleste fint kan leve med.

Efter en diskogen* episode er det vigtigt at du begynder at udfordre ryggen og bruge den normalt igen. Din ryg er stærk og tager ikke yderligere skade af at blive brugt.

Hvis man kigger på forskningen inden for området viser den et tydeligt billede af at langt de fleste prolapser og protrusioner ej kan genfindes på MR skanning efter et år efter debut – hvilket modstrider den ide mange desværre får at deres prolaps / protrusion springer op i perioder og giver dem problemer.

Flere oplever dog efter en diskogen episode at de nemmere for gener til ryggen som evt ville skulle håndteres ved Kiropraktor i perioder – For den gruppe er træning og øvelser vedvarende endnu vigtigere end før, for at holde deres gener på afstand.

Træning efter diskusprolaps og diskusprotrusion – din Kiropraktor kan hjælpe

Det er ikke påvist at nogen træningsform er bedre end anden, men nogle oplever at tidligere måske mere udfordrende aktivitet så som fodbold, håndbold mm kan provokere deres rygsmerter i perioder.

Kiropraktorerne er med deres uddannelse og viden inden for rygområdet specialister i at håndtere, vurdere samt varetage diskusprolaps forløb. Kiropraktorerne er tillige godt klædt på til at råde og vejlede dig ifht fremadrettet træning og øvelser således at du kan komme tilbage til bedst muligt funktion i dagligdagen

MzKenzie øvelser for diskusprolaps

MzKenzie øvelser er en veldokumenteret tilgang til behandling af Diskus relaterede problemer som synes gavnlig for en del patienter – læs mere om MzKenzie øvelser her

Hos Kiropraktorerne Johan&Jørgensen bruger vi selvfølgelig vejledning og instruering i MzKenzie øvelser når dette er indikeret.

Andre årsager til smerter som ligner diskus prolaps

Smerter i lænd, nakke og brystryg kan naturligvis skyldes flere årsager end prolaps. Selve niveauet er smerte er ej i sig selv sigende for sandsynligheden for en diskus prolaps i nakken eller prolaps i lænden.

Jagende smerter i brystryggen (med smerte mellem skulderblade) kan ofte virke meget voldsomme og komme meget pludselig. For ikke-fagpersoner kan dette meget godt minde om smerte ved en prolaps. Ofte er dette heldigvis ikke tilfældet og smerterne mellem skulderblade i brystryggen skyldes ofte andre tilstande som typisk går under betegnelse så som “nerve i klemme i ryggen”, facetledssyndrom mm. – læs mere om disse tilstande her

Mange oplever ved diskusprolaps udstråling af smerter til ben eller arm, og dette bliver oftest når det omhandler udstrålende smerter til benet betegnet som iskiassmerter – Iskiassmerter er dog en generelt betegnelse for flere tilstande, hvis fællestræk er udstrålende smerter og gene til benet fra ryg eller balderegion. Læs mere om Iskiassmerter her

Din Kiropraktor kan hjælpe dig med at afklare evt bagvedliggende årsag til dine smerter, herunder klarlægge om du skulle have en diskusprolaps, eller om smerterne skyldes andet årsag så som hold i lænden, hold i nakken, hekseskud eller andet.

Kiropraktorene er rustet til at hjælpe dig med dine akutte smerter også hvis disse skulle skyldes diskusprolaps eller diskusprotrusion.

Tøv ikke med at booke tid idag ved behov for akut Kiropraktor i København.

*Diskogen (problem relateret til brusksskiven – hyppigst diskusprolaps eller diskusprotrusion)